Enkelt att starta eget

För dig som går i tankar om att bli din egen chef är möjligheterna många. Att starta företag är idag en tämligen enkel match rent praktiskt. Du kan snabbt gå från idéstadiet till att verka som ett

riktigt företag. Webbranschen är ett optimalt område att starta företag inom; en innovativ miljö med fokus inställt på framtiden.

Så hur gör du för att göra verklighet av din idé? Vad ska man tänka på som entreprenör inom webbproduktion på nätet? I den här artikeln ger vi dig smarta tips när du ska starta ett webbföretag.

Kapitalet A och O

Även om det är enkelt att komma igång med verksamheten på det praktiska planet finns det bitar som definitivt bör vara säkrade innan. Ekonomin är en grundbult när det gäller att bygga en stabil och lönsam verksamhet på nätet. Fördelen när du verkar “online” är att många bitar inte är lika påkostade som när du bedriver verksamhet “offline”. Du har till exempel smarta tjänster direkt på nätet som i längden är billigare än traditionella tjänster. Däremot behövs alltid ett tryggt kapital för det nystartade verksamheten att luta sig mot.

Du kanske redan vet att intäkterna är säkrade genom att ha avtal med kunder. Det är så klart positivt, men du bör tänka på att fakturorna inte betalas samma dag jobbet utförs. Du kommer med andra ord att få betalt för jobbet vid ett senare tillfälle. Något som i uppstartsfasen kan generera instabilitet i företagets kalkyler. Du kan helt enkelt behöva frigöra kapital som finns innestående i fakturor som ännu inte kommer att betalas. Tipset är i det här fallet att sälja företagets fakturor för att stärka kassan på kort sikt. Du får då betalt för innestående fakturor och verksamhetens kassaflöde påverkas inte av lång faktureringstid. På webben kan du smidigt ansöka om att få dina fakturor uppköpta. På bara ett klick kan du säkra företagets uppstart och hålla ekonomin i schack.

Välj rätt företagsform

Det finns olika kategorier av webbproduktion på nätet och ditt val av företagsform bör baseras utifrån just din typ av aktivitet. Är du helt ensam i företaget, det vill säga utan anställda? Då kanske den enskilda firman är det mest optimala alternativet. Är planen dock att expandera verksamheten och anställa medarbetare kan aktiebolag istället lämpa sig bättre. Olika aspekter påverkar valet av företagsform och du bör även låta en insatt person berätta i detalj vilka skatter som gäller. Vill du läsa på om olika företagsformer kan du kika in på Verksamt.se som är en informationssajt från Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Bolagsverket och Tillväxtverket.

Om du ska fakturera företag utanför Sverige, till exempel i Europa, behöver du ett internationellt skattenummer för mervärdesskatt. Det gäller för alla företag som bedriver verksamhet off- eller online. Du ansöker om VAT hos Skatteverket.

Lycka till!