Producera videor på internet

År 2005 lanserades videosajten Youtube, och internet skulle aldrig bli sig likt igen efter det. På Youtube kunde (och kan) vem som helst lägga upp videor om vad som helst (som de har skapat själva), och det blev starten för en helt ny karriärbana och ett helt nytt yrke, som kallas ”Youtuber”. En Youtuber är en underhållare på samma sätt som en komiker eller en artist, och beroende på vilket innehåll personens kanal innehåller kan en Youtuber behöva agera som manusförfattare, ljudtekniker, regissör, skådespelare, improvisatör, recensent och en rad andra yrken som traditionellt förknippas med underhållningsbranschen. Gemensamt för alla Youtubers är dock att de är filmproducenter.

Att göra karriär som Youtuber börjar ofta så enkelt som att man har en digitalkamera av tveksam kvalitet som man kan spela in videor med. Om ens innehåll lyckas fånga tillräckligt många människors uppmärksamhet kan det leda till att man får pengar från Youtube för det man skapar, pengar som i sin tur kan investeras i att skapa innehåll av högre kvalitet. En mängd människor livnär sig på detta sätt idag på att producera videor på internet.

De allra flesta som producerar film för Youtube är egna företagare, som således bara arbetar för sig själva. Det finns dock även stora underhållningsföretag, till exempel Buzzfeed, som har en stor mängd anställda filmproducenter. Nackdelen med att arbeta som anställd filmproducent på det sättet är att man oftast inte får erkännande för de videor man själv producerar – allt innehåll man skapar ägs av ens arbetsgivare. Fördelen är dock att man får en högre ekonomisk trygghet än om man är egen företagare. Om du föredrar den ekonomiska tryggheten av att vara anställd framför den kreativa friheten av att vara egen företagare, och du letar efter liknande anställningar som videoproducent i Sverige, ska du kontakta Nextu, som kan hjälpa dig med bemanning i Stockholm. Faktum är att Nextu själva använder sig av videor i sin rekryteringsprocess, något som vittnar om att videon blir ett allt viktigare medium. Man har med andra ord gjort rätt karriärval om man satsar på att producera film på internet.