Byt bransch – jobba med fastigheter

Arbetar du just nu med datorer och webbdesign och går i tankarna på att byta bransch? I så fall finns det många spännande branscher som du kan satsa på istället. Fastighetsbranschen är en av dem. Men det finns en del att tänka på för den som är eller vill bli fastighetsägare.

Gå in i fastighetsbranschen

Att gå från att arbeta med internet och produktionsbolag till fastighetsbranschen kan vara en stor omställning, men om du är en entreprenör i grunden så kommer du antagligen att älska den utmaningen. Dessutom är det en bransch som kan generera mycket pengar.

Till att börja med kan det vara bra att lära sig lite mer om hur man ska gå tillväga om man vill jobba med fastigheter. Det kan vara bra att arbeta med fastighetsägare som praktikant i några månader för att få bättre insikt i hur branschen fungerar inifrån. Då kommer du att komma i kontakt med eventuella problem som kan uppstå och som du sedan kan undvika när du ska hålla på med en egen verksamhet. Du kommer även få lära dig smarta knep som fastighetsägare använder för att verksamheten ska fungera bättre. Exempelvis använder sig många fastighetsägare av en fastighetsförvaltning som gör det enklare att sköta verksamhetens administrativa och juridiska delar.

Fastighetsbranschen – en lukrativ bransch

Att arbeta med internet kan vara lönsamt. Företag som Apple, Windows, Klarna och Spotify är bara några exempel på framgångsrika företag som har lyckats på webben. Men det krävs ett mycket unikt koncept för att lyckas eftersom konkurrensen är stenhård. Om du har arbetat med ett produktionsbolag inom webb utan större framgång kan det vara dags för nya utmaningar, speciellt om du är intresserad av pengar.

Fastighetsbranschen är inte lika komplicerad och ställer inte lika höga krav på unika koncept för att vara gynnsam. Man behöver inte äga många eller stora fastigheter för att få en bra avkastning. Några av inkomsterna kommer så klart att gå åt till renoveringar och liknande utgifter för fastigheterna, men stora renoveringar som är kostsamma sker sällan i stor utsträckning. Skötsamma hyresgäster sliter inte på bostaden, men om en hyresgäst har orsakat orimligt mycket slitage kan man använda sig av en fastighetsförvaltning för att kräva att hyresgästen betalar för renoveringen.

Ju fler fastigheter man har, desto större blir inkomsterna. Att investera i fastigheter gör man främst med hjälp av en bank. Till skillnad från vanliga bostadshus ser banken en kommersiell fastighet som en tillgång och en inkomstkälla. Det gör att det blir enklare att få lån för att köpa fler kommersiella fastigheter, tack vare att säkerheten anses hög för banken.